Trends

Aldoar House

A basement, two floors and one set back

Close to Foz do Douro – an iconic location in the city of Oporto –, we find the detached house Casa Aldoar. It is stood within in the Monte da Ervilha estate. The urban plot, long and narrow, enabled the construction of a basement, two floors and one set back. Here is the description of the property: on the main façade, there is a small garden and the pedestrian entrance to the house. Facing north, there is an access ramp to the garage, the basement and to the rear of the pool, where there is an outdoor living space protected by a large shade portico. The basement floor contains the garage, laundry room, maintenance room and a guest bedroom. On the ground floor, we find the kitchen, facing the street, and the living room, facing the pool area. In the centre of the house are the stairs, the lift and a small guest toilet. On the upper floor, there are three bedroom suites, two facing east and the master suite, with a dressing room, facing west. On the recessed floor, there is room for another bedroom suite and the home office, in an area opening onto a large terrace. Inside the house, white is a stand-out feature, as is the high-gloss lacquered woodwork and the solid pine flooring on the floors and the staircase. White marble has been used in the bathrooms, courtyards and laundry room. This house, with 448 sqm of construction area, designed by the architect Raulino Silva, has won several international awards, including a 2021 Silver Award, at the Muse Design Awards, in New York, in the Architectural Design – Residential category. É junto à Foz do Douro – local emblemático da cidade do Porto –, que encontramos a habitação unifamiliar Casa Aldoar. Está inserida no loteamento do Monte da Ervilha. O terreno urbano, comprido e estreito, permitiu a construção de uma cave, dois pisos e um recuado. Apresentamos-vos a memória descritiva: na fachada principal, há um pequeno jardim e a entrada pedonal da casa. Virada a norte, está uma rampa de acesso à garagem, à cave e à zona posterior da piscina, onde se encontra uma área de estar exterior protegida por um grande pórtico de ensombramento. É no piso da cave onde a garagem, a lavandaria, a casa das máquinas e um quarto para as visitas se situam. No piso térreo, deparamo-nos com a cozinha voltada para a rua e a sala virada para a zona da piscina. Ao centro da casa, estão as escadas, o elevador e um pequeno sanitário. No piso superior, estão três suítes, duas viradas para nascente e a suíte principal com um quarto de vestir para poente. No piso recuado, tem lugar mais uma outra suíte e o escritório, numa zona aberta para um grande terraço. No interior da casa, o branco salta à vista e a carpintaria lacada com alto brilho igualmente, assim como sobressai o soalho de pinho maciço nos pavimentos e no ripado das escadas. Foi utilizado o mármore branco nos quartos de banho, nos pátios e na lavandaria. Esta moradia, com 448 m2 de área de construção, projetada pelo arquiteto Raulino Silva, tem conquistado vários prémios internacionais, sendo que venceu este ano o Prémio Silver 2021, do Muse Design Awards, em Nova Iorque, na categoria Architectural Design – Residential. 
http://www.raulinosilva.blogspot.com
EDITORIAL TEAM
T. EDITORIAL TEAM
P. João Morgado
Cookie Policy

This site uses cookies. When browsing the site, you are consenting its use. Learn more

I understood